Česky English Deutsch Pусский

Technika v kostce 2022/2023

Informace o kurzu

Cena500 Kč
Délka2 semestry

Rozsah kurzu: 2 semestry, zahájení 10. 10. 2022

Konání kurzu: 1x za týden v pondělí od 12:30 do 14:00

Místo konání: Přednáškový sál, budova VUT v Brně na adrese Kounicova 966/67a

Náplň kurzu: 

Technika v kostce je zkrácenou formou původního základního kurzu „Moderní technologie“, která umožní posluchačům získat během dvou semestrů přehled z jednotlivých oborů zastoupených na fakultách VUT.

Kurz „Technika v kostce“, je jediným povinným kurzem, základem pro ty, kteří mají zájem o ucelené vzdělání zakončené slavnostním vyřazením (promocí). Po ukončení kurzu „Technika v kostce“ mohou posluchači pokračovat navazujícími kurzy podle svého zájmu a individuálního výběru z celkové nabídky kurzů U3V.

Kurz „Technika v kostce“ lze zvolit i jako samostatně stojící kurz, bez nutnosti pokračovat ve studiu s cílem získat ucelené vzdělání. Kurz Vám přiblíží zajímavou formou řadu témat přednášených špičkovými odborníky z řad Vysokého učení technického v Brně.

Moderní informační a komunikační technologie

 Představení VUT v Brně, jeho struktury a poslání. (ThMgr. Milan Klapetek; ICV)

 Celosvětové družicové komunikační systémy (prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc.; FEKT)

 Současnost a budoucnost mobilních komunikací (prof. Ing. Stanislav Hanuš, CSc.; FEKT)

 Internet, fenomén moderní doby  (Ing. Michal Vojkůvka, Ph.D.; FAST)

Energetika minulosti, současnosti a zítřka

 Energie a globální oteplování (Ing. Karel Katovský, Ph.D.; FEKT)

 Alternativní energetické zdroje (Ing. Lukáš Radil, Ph.D.;FEKT)

 Alternativní dodavatelé energie (Ing. Lukáš Radil, Ph.D. ;FEKT)

 Vodní zdroje (doc. Ing. Haluza, CSc.; FEKT)

Materiály včerejška, dneška a zítřka

 Materiály pro nové milénium (prof. Ing. Jiří Švejcar, CSc.; FSI)

Biomechanika tkání a numerického modelování v lékařství 

Příspěvek biomechaniky k léčbě chorob svalově-kosterní soustavy  (Ing. Petr Marcián , Ph.D.; FSI)

 Inženýrský příspěvek k léčbě srdečně - cévních chorob (prof. Ing. Jiří Burša, Ph.D.; FSI)

Stavby století 

 Udržitelná města (doc. Ing. arch. Karel Havliš; FA)

Památková péče v českých zemích  (Ing. arch. Adam Guzdek, Ph.D; FAST)

Postindustriální dědictví města Zlín  (doc. Ing. arch. Karel Havliš; FA)

Průmyslové stavby jako kulturní památky (prof. Ing. arch. Alois Nový, CSc.; FAST)

Digitální audiovizuální systémy, počítačové vidění a grafika

 Historie a současnost televize ve světě (prof. Ing. Václav Říčný, CSc.; FEKT)

 Záznam a reprodukce digitálních audiosignálů (prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D.; FEKT)

 Počítačové vidění a počítačová grafika (Ing. Karel Horák, Ph.D.; FEKT)

Naše současné finanční, podnikatelské, burzovní a výrobní prostředí 

 Využití umělé inteligence v ekonomii (prof. Ing. Petr Dostál, CSc.;FP)

 Finanční a reálné investice (prof. Ing. Oldřich Rejnuš, CSc.; FP)

 Ekonomická stabilita (doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D.; FP)

 Aktuální makroekonomické otázky (doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D.; FP)

Dopravní systémy, současnost a výhled

 Vodní doprava - Evropa a svět (prof. Dr. Ing. Miloslav Šlezingr; FAST)

 Brněnská přehrada - historie a současnost (prof. Dr. Ing. Miloslav Šlezingr; FAST)

 Negativní působení silniční dopravy na životní prostředí (doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc.; FSI)

Minulost a současnost letectví

 Konstrukce a projektování letadel (prof. Ing. Antonín Pištěk, CSc.; FSI)

 Principy atmosférického a kosmického letu (doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc.; FSI)

 Letecká doprava (Ing. Jiří Chlebek, Ph.D.; FSI)

Chemie a lidské zdraví 

 Poruchy chromozomů jako příčina geneticky podmíněných onemocnění u člověka (Mgr. Jan Smetana, Ph.D.; FCH)

 Kosmetika a bytová chemie. Chemie v běžném životě (Ing. Andrea Němcová, Ph.D.; FCH)

 Výživá seniorů - jak zůstat déle vitální (Ing. Andrea Němcová,Ph.D.; FCH)

 Potravinová aditiva, hodnocení zdravotní bezpečnosti potravin (Ing. Jaromír Pořízka, Ph.D.; FCH)

 

 

 

 

 


VUT Design

© 2000-2021 Institut celoživotního vzdělávání VUT v Brně
Sídlo: Purkyňova 464/118, 612 00 Brno

SOUHLASÍM
Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.